Wat speelde er deze zomer binnen de zorg?
Zeer warm zonnig en droog. Dat is de zomer van 2018 in een notendop. De afgelopen weken heeft het weer het nieuws dan ook gedomineerd. Maar ook binnen de zorg zijn er ‘hot topics’ geweest in de maanden juni, juli en augustus. In dit artikel staat het belangrijkste zorg gerelateerde nieuws van deze zomer op een rijtje.
Nieuw portaal voor pgb-budgethouders
Veel budgethouders van een pgb waren ontevreden over het uitbetalingssysteem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). ‘Mijn pgb’ was te ingewikkeld, traag en ook nog tijdrovend door alle extra administratie. Het nieuwe portaal voor pgb-budgethouders biedt uitkomst. Met het portaal regelt de budgethouder alle zaken rondom het pgb zelf. Van zorgovereenkomsten opstellen tot het declareren van zorg. Dat is eenvoudiger, sneller en minder foutgevoeliger. Het portaal wordt momenteel getest.
Problemen bij aanvraag hulpmiddelen
Er zijn tal van hulpmiddelen op de markt om je als chronisch zieke, oudere of gehandicapte te helpen zo zelfstandig mogelijk door het leven te gaan. Uit een onderzoek van de Patiëntenorganisatie NPCF blijkt echter dat er heel wat problemen zijn bij het aanvragen of vervangen van hulpmiddelen.
In ons land zijn jaarlijks 2,2 miljoen mensen afhankelijk van hulpmiddelen als rolstoelen, krukken, scootmobielen, incontinentiemiddelen en stoma-materiaal. Duizenden mensen ervaren echter grote problemen bij het aanvragen van de nodige hulpmiddelen. Er zijn lange wachttijden, je wordt slecht geïnformeerd of krijgt uiteindelijk hulpmiddelen die niet goed zijn aangepast of zelfs slecht van kwaliteit zijn. Ook bij de vervanging of reparatie van hulpmiddelen gaat heel wat mis.
Soms krijg je geen vervangend hulpmiddel, duurt de reparatie erg lang of wordt de reparatie niet goed uitgevoerd. Dit blijkt uit onderzoek dat de NPCF onder haar leden heeft gehouden.
Een klacht die bij maar liefst 1 op de 3 patiënten klinkt, is de beperkte keuzevrijheid. Afspraken en contracten tussen leveranciers, zorgverzekeraars en gemeenten maakt het je onmogelijk om zelf een leverancier of hulpmiddel uit te kiezen. Of misschien heb je wel meer keuze, maar krijg je gewoon niet de juiste informatie om die keuze te maken. Tot slot is er nog de eigen bijdrage. Voor bijna 40% van de mensen die een eigen bijdrage moeten betalen, zijn de kosten te hoog. Zij moeten vervolgens noodgedwongen op andere uitgaven bezuinigen.
Bemiddelingshulp bij aanvraag hulpmiddelen nodig
Al deze problemen maken het, zeker voor mensen met een complexe vraag naar hulp en hulpmiddelen, onnodig moeilijk om dagelijks zo zelfredzaam mogelijk in het leven te staan. De NPCF stuurde daarom in 2015 een brief aan Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn met de vraag om een ‘hulpmiddelenbemiddelaar’ aan te stellen. Deze onafhankelijke bemiddelaar kan mensen die veel hulpmiddelen nodig hebben, begeleiden bij de aanvraag en levering van de nodige hulpmiddelen. Daarnaast zou zo’n bemiddelaar de contacten met fabrikanten, gemeenten en zorgverzekeraars kunnen leggen, zodat jij als zorgbehoevende niet meer het idee hebt dat je ‘verdrinkt’ in de poel van bureaucratische regeltjes, instanties en beperkingen.
3 Tips voor het aanvragen van hulpmiddelen
Op dit moment is een dergelijke hulpmiddelenbemiddelaar er nog niet. Toch sta je er niet helemaal alleen voor. Je kan voor hulp bij het uitzoeken en aanvragen van een geschikt hulpmiddel ook terecht bij je ergotherapeut. Onderstaand geven we je nog enkele praktische tips om rekening mee te houden bij jouw aanvraag voor de nodige hulpmiddelen.
Deze (onterechte) verschuiving van maatwerk naar algemene voorzieningen kan voorkomen worden door begeleiding, 1. Richt je aanvraag tot de juiste instantie
Afhankelijk van welke hulpmiddelen je nodig hebt en hoelang, moet je jouw aanvraag bij verschillende instanties indienen. Voor (tijdelijke) hulpmiddelen voor behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging, zoals een verstelbaar bed of een speciaal matras, moet je bij je zorgverzekeraar zijn. Heb je voor een lange(re) termijn of blijvend hulpmiddelen nodig, bijvoorbeeld om zelfstandig thuis te blijven wonen, dan richt je jouw aanvraag in het kader van de WMO tot jouw gemeente. Het kan gaan om hulpmiddelen zoals een rolstoel, traplift enz.
2. Wordt jouw hulpmiddel vergoed of niet?
Hulpmiddelen vallen lang niet allemaal meer binnen het basispakket of de aanvullende verzekering. Zo vergoeden zorgverzekeraars niet meer eenvoudige loopmiddelen als krukken of een rollator. Kijk dus altijd goed na wat er in jouw zorgverzekeringspakket is inbegrepen en wat niet.
Probeer het hulpmiddel niet eerder zelf aan te schaffen, voordat een eventuele vergoeding toegekend is. Meestal worden hulpmiddelen namelijk niet achteraf vergoed. Kan je de hulpmiddelen niet zelf betalen, dan kun je onderzoeken of je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Hiervoor moet je dan weer bij je gemeente zijn.
3. Kies voor service
Als je kunt kiezen tussen verschillende leveranciers, kies dan voor de leverancier die je de beste service biedt. Zo is het bijvoorbeeld fijn als je een hulpmiddel voordat je het koopt, eerst mag uitproberen. Zorg er ook voor dat de leverancier bij levering het hulpmiddel goed instelt en een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing voor je achterlaat. Een goede service na de aankoop kan tot slot heel wat problemen voorkomen. Vraag goed na hoe het zit met reparatie, vervangend product tijdens de reparatie, pechhulp, garantie enz.